74. Ik noem ‘t hemels brood

Na een aantal keren proeven kwam de kreet “Ik noem ‘t hemels brood” want soep zonder brood is geen brood. Dit brood is geen brood maar wel koolhydraatarm en genieten van “eigen brood”.

Voor 1 brood:

  • 6 eieren
  • 250 gram Griekse yoghurt 10%
  • 80 gram amandelmeel
  • 70 gram gemixte pitten en zaden (ik gebruikte een mix van 20 gram grofgemalen zonnebloempitten) 30 gram grofgemalen pompoenpitten, 10 gram sesamzaad en 10 gram hennepzaad)
  • 60 gram lijnzaad, fijngemalen
  • 30 gram psylliumvezels
  • 1 tl zeezout
  • 2 tl bakpoeder
  • 75 gram roomboter, gesmolten

 

DIT HEB JE NODIG
Klein cakeblik (die van mij heeft een bodem van 21 cm), beslagkom, garde, aluminiumfolie, theedoek

Aan de slag:
Verwarm de oven op 175 graden en vet het cakeblik royaal in met wat extra (room)boter.

Doe alle ingrediënten behalve de gesmolten roomboter samen in een beslagkom. Begin met de eieren en de yoghurt en zorg dat je de psylliumvezels als laatste toevoegt, deze nemen namelijk heel snel vocht op! Klop tussendoor steeds goed door elkaar met een garde.

Inmiddels heb je een stevig beslag voor koolhydraatarm brood. Schenk de roomboter erbij en klop deze er nog even goed door.

Verdeel het beslag over de cakevorm. Zorg dat de laag beslag overal even hoog is. Bestrooi eventueel met nog wat zaden en pitten.

Zet het koolhydraatarme brood 45 minuten in de oven. Haal het er dan even uit en bedek snel met aluminiumfolie, zodat het niet te bruin wordt. Zet vervolgens nog 30 minuten in de oven.

Laat het koolhydraatarme brood 15 minuten afkoelen in de vorm met een droge theedoek eroverheen. Haal het brood dan uit de vorm en laat het nog 30 minuten afkoelen, het liefst op een rooster.