Zo vaak krijg ik de reactie.
Geen Brood?
Maar wat dan?
Op deze website vind je meer informatie, over het advies dat je beter geen of minder brood kan eten en vooral over wat je dan wel kan eten. Want dat is voor veel mensen toch nog lastig.
Nederlanders zijn door opvoeding en de schijf van vijf geprogrammeerd om brood te eten.
Dagelijks meerdere keren per dag brood eten (ontbijt & lunch) heeft een aantal nadelen, zeker als je van plan bent op gewicht te blijven of af te vallen. Naast de bekende “brood” buik, kan teveel brood ook gezondheidsklachten veroorzaken.
Foto broodbuik!
Een veel gehoorde opmerking die ik hoor is: “We eten al honderden jaren brood dus waarom nu dan niet meer?” Of de opmerking, dat brood veel voedingsstoffen en vitamines bevat en dus belangrijk is om dagelijks te eten en gezond te blijven.
Ik zal in hoofdlijnen aangeven waarom je beter geen of vooral minder brood kan eten en wat de alternatieven zijn.
Veel graansoorten zijn gemodificeerd om goedkoop en op grote schaal te kunnen telen. Het wordt niet meer ambachtelijk gemalen in een molen en bevat weinig voedingsstoffen, vitamines en vooral “veel” koolhydraten. Daarnaast bevat “fabrieksbrood” dat je vindt in de supermarkt, allerlei toevoegingen zoals brood verbeteraar – suiker – veel zout en conserveringsmiddelen.
Brood bevat veel snelle koolhydraten en suikers waardoor je makkelijker dik wordt
Brood bevat behoorlijk veel suiker, gemiddeld een half klontje suiker per boterham. Deze suiker zorgt samen met het zetmeel uit het brood voor pieken in je bloedsuikerspiegel en daar word je dik van. Zeker ook omdat vrijwel alle broodbeleg teveel suiker bevat. Veel pieken in je bloedsuikerspiegel werken ook de aanmaak van insuline in de hand wat aanleiding kan zijn voor suikerziekte.
Na het eten van brood krijg je al snel weer honger. Dat is het moment waarop de suikerpiek overgaat in een hongerdip. Daardoor ga je weer eten. Zo kom je in een vicieuze cirkel en word je steeds dikker.